Se vejret i hele verden og de varmeste og koldeste steder lige nu. Bliv inspireret af vores top 10 over seværdigheder på danskernes foretrukne rejsemål med aktuelt vejr og skema for nedbør og temperatur

Vejret i januar 2024 – et overblik

Siden er sidst opdateret 01/02/2024 by Vejrlab

I Danmark begyndte 2024 med en heftig snestorm. I hvert fald i Nordsjælland og Midt- og Nordjylland, mens der i den øvrige del af landet faldt store regnmængder, hvilket mange steder medførte oversvømmelser.

Den megen sne skabte kaos på vejene og den offentlige transport. Nogle steder lå der 50 cm sne, men den store udfordring var fygning. De efterfølgende dage var kolde med frost både dag og nat. Den laveste temperatur blev målt i Tylstrup i Nordjylland og lød på -16,4 °C.

Efter et par dage med forbigående varmegrader kom ny kulde og sne til Danmark. Her blev der målt -12,6 °C i Sjælsmark på Sjælland. Omkring den 20. januar vendte plusgraderne tilbage. Der var tale om et heftigt tøvejr, hvor temperaturen nåede op på 8 °C. Det lune vejr fortsatte måneden ud ledsaget af regn og blæst.

Kulden i Danmark i begyndelsen af måneden kom fra det nordlige Skandinavien, hvor det var ekstremt koldt. I den svenske by Kvikkjokk blev der målt -43,6 °C, og over et helt døgn kom temperaturen ikke over -42,3 °C. Det er blandt de fem laveste maksimumtemperaturer, der nogensinde er målt i Sverige.

Det er dog ikke i Kvikkjokk vi skal finde den laveste temperatur målt i Europa i januar 2024. Den blev registreret i Enontekiö i Finland, hvor termometret kom ned på -44,3 °C.

Mens det var koldt i Nordeuropa, så oplevede man mange steder rekordvarme i Sydeuropa. Med undtagelse af en kort periode midt på måneden, så var der i Spanien dagtemperaturer på 20-25 °C – nogle dage endda varmere.

Der blev f.eks. målt nattemperaturer på knap 23 °C på Mallorca, men den mest bemærkelsesværdige varme i Spanien kom sidst i januar. Her slog man ligesom i Frankrig adskillige varmerekorder med bl.a den højeste januartemperatur nogensinde målt i Spanien.

Den lød på hele 30,7 °C og blev målt i Gavarda ikke langt fra Valencia. Det var således også den højeste temperatur i Europa i januar 2024.

Afbudsrejser – rejs fra Billund, Aalborg eller København >

Andre steder med bemærkelsesværdigt høje temperaturer var Albanien (21,8 °C), og i det schweiziske skisportssted Zermatt blev der målt 13,4 °C, mens man med 19,9 °C i den skotske by Achfary slog ny varmerekord for januar i Storbritannien. Fønvinde fik temperaturen i Nordvestlandet i Norge til at stige til hele 18,7 °C ved Tafjord – det er blot 0,3 °C fra januarrekorden.

Både Marokko og Kanarieøerne havde en hel uge i træk med over 30 °C, hvor der også blev registreret tropenætter på 26 °C. På Madeira var der også tropenætter for første gang nogensinde i januar.

Kigger vi længere ud i verden, så kom endnu en hedebølge til Sydamerika med temperaturer på 44 °C i Bolivia, Paraguay og Brasilien, mens man i Argentina rundede 45 °C. Sidst på måneden blev det også hedt i Sydafrika, hvor termometret kom op over 46 °C.

Vi skal dog til Australien for at finde den højeste temperatur i verden i januar 2024. Den blev målt i Birdsville og lyder på 49,4 °C.

Måneden bød også på snestorm og voldsom kulde i Nordamerika, der skabte kaos i bl.a. Quebec og Ontario i Canada samt det meste af midtvesten i USA. I Canada nåede termometret ned på -50,0 °C flere steder – koldest var det ved Keg Creek i Alberta, hvor der blev målt -51,5 °C. I Chester i Montana i USA krøb termometret ned på -47,8 °C.

Af andre vejrmæssige begivenheder kan nævnes adskillige varmerekorder i Japan, nattemperaturer på 10 °C i Sibirien og hedebølge i Centralamerika . I Bangkok blev der målt en af de højeste nattemperatur nogensinde i januar på den nordlige halvkugle. Den lød på 28,5 °C.

Top 10-skema for januar 2024

Klik for stort billede

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *