Se vejret i hele verden og de varmeste og koldeste steder lige nu. Bliv inspireret af vores top 10 over seværdigheder på danskernes foretrukne rejsemål med aktuelt vejr og skema for nedbør og temperatur

Vejret i oktober 2023 – et overblik

Siden er sidst opdateret 28/12/2023 by Vejrlab

Fra den historisk varme september kom efterårsvejret så småt snigende i oktober. Dog var der i perioder usædvanligt varmt vejr. Nogle nætter lå temperaturen på 15-18 °C, og det var faktisk varmere en mange dage i juli.

Oktober 2023 bød dog også på voldsomt vejr herhjemme. 18.-20. oktober vil nok blive husket i mange år fremover. Her blev det sydlige Danmark ramt af en stormflod med massive oversvømmelser og ødelæggelser til følge.

I slutningen af måneden blev det dog køligere, men i forhold til det historiske gennemsnit stadig forholdsvis varmt. Kun få steder oplevede nattefrost i oktober 2023 – i hvert fald indtil den sidste nat i måneden.

I Europa kunne man også mange steder skrive historie. Omkring Middelhavet var det usædvanligt varmt, hvor hundredvis af rekorder blev slået. F.eks. blev der i Montoro i Spanien målt 38,2 °C, og det er oktoberrekord for landet. Det var også den højeste temperatur målt i Europa i oktober 2023.

I Frankrig blev der målt 35,9 °C, i Slovenien 31,3 °C, I Østrig 30,3 °C og i Tyskland 29,8 °C. Det var hele måneden ekstremt varmt i Sydeuropa – i Sydspanien har flere byer haft over 30 °C i ugevis. Varmen ramte også Balkan og Østeuropa, hvor Rumænien målte over 35 °C og i Lovetch i Bulgarien 34,6 °C.

Madeira og Kanarieøerne kunne også registrere usædvanligt høje temperaturer i oktober 2023. På Sydtenerife blev der målt 39,2 °C og på Madeira 36,4 °C, hvilket er ny varmerekord for oktober.

Mens varmen trykkede i Sydeuropa brød kulden frem i det nordlige Skandinavien. Det er også her, vi skal finde den laveste temperatur i oktober 2023. Den lyder på -25,7 °C og blev målt i Nikkaloukta i Sverige.

Afbudsrejser – rejs fra Billund, Aalborg eller København >

Ude i verden er det ikke gået mere stille for sig. Her markerede Sydamerika sig med ekstremt høje temperaturer. Her er det stadig forår, men alligevel sneg temperaturen sig mange steder op over 40 °C.

Varmest var det i Villamontes i Bolivia, hvor der blev målt 46,5 °C og i Posta Salazar i Paraguay ramte termometret 45,7 °C. Med 40,5 °C blev der slået ny oktoberrekord i Peru, men mange steder i Sydamerika var oktober 2023 usædvanlig varm.

Sidst i oktober var det også varmt i Sydafrika og Botswana – flere steder blev der målt over 42 °C. Også her er det forår! Det er det også i Australien, der ramte 44,1 °C i byen Mardie.

Vi skal dog til Iran for at finde den højeste temperatur i verden i oktober 2023. Det lyder på 46,6 °C og blev målt i Bandar-e-Dayyer.

Af andre vejrmæssige begivenheder kan nævnes cykloner i Yemen og Vanuatu, orkan i Mexico, tyfon i Kina og usædvanlig varme i Canada og det nordlige Sibirien. Bemærkelsesværdigt var også det voldsomme vejrskift i Falcon Lake i Texas. På mindre end et døgn fald temperaturen fra 35,5 °C til 8,8 °C.

Top 10-skema for oktober 2023

Klik for stort billede

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *