Se vejret i hele verden og de varmeste og koldeste steder lige nu. Bliv inspireret af vores top 10 over seværdigheder på danskernes foretrukne rejsemål med aktuelt vejr og skema for nedbør og temperatur

Vejret i maj 2023 – et overblik

I Danmark var det en solrig, men kold og blæsende start på maj. Der blev målt nattefrost i Sønderjylland og med blæsten og de generelt lave temperaturer, var der ikke meget forår uanset hvor i landet man befandt sig.

Det blev der dog lavet om på da varmen fra april kom tilbage – i mere end en uge var det sommerligt med temperaturer på 20-23 °C og vi fik endda den første meteorologiske sommerdag – dvs. over 25 °C.

I nogle dage var det væsentlig varmere i Skandinavien end i resten af Europa, der mange steder havde temperaturer 10 °C under normalen. Intet varer som bekendt evigt. Midt på måneden kom det ustadige vejr tilbage med et mærkbart temperaturfald. Heller ikke det varede ved. Igen nåede temperaturen op på 20 °C, og det var tid til at finde shortsene frem, hvor pinsen viste sig fra sin bedste side.

I starten af måneden var det bemærkelsesværdigt varmt i Spanien og Portugal, men lige så bemærkelsesværdigt var de lave temperaturer i f.eks. Sydspanien midt i maj. 18 °C kunne termometret snige sig op på i Málaga, mens der andre steder blev målt maksimumtemperaturer på kun 15 °C.

Afbudsrejser – rejs fra Billund, Aalborg eller København >

Som måneden skred frem blev det varmere i det østlige middelhav, hvor termometret sneg sig op på 33 °C i Grækenland og 35 °C i både Tyrkiet og Cypern. Også Centraleuropa oplevede en periode med varmt vejr med temperaturer på 28-30 °C.

Den højeste temperatur i Europa i 2023 blev målt til 37,3 °C i Iskenderun i Tyrkiet, mens det var koldest i Verlegenhuken i Norge – her røg termometret ned på -25,4 °C i begyndelsen af måneden.

Kigger vi på hele verden, så var der ekstrem varme i Laos, Thailand og Vietnam, der alle målte over 43 °C i maj. Det blev til adskillige varmerekorder. Thailands hovedstad havde en gennemsnitstemperatur på hele 33,3 °C – i adskillige nætter kom termometret ikke under 30 °C og dagtemperaturerne ramte 40 °C

Det har også været rekordvarmt i Canada i maj i 2023. Således blev der målt hele 35,9 °C i Lytton i British Columbia! I Canadas nordvestlige territorier oplevede man stor forskel på nat- og dagtemperaturer. F.eks. i Deadmen Valley, hvor der blev målt -3,1 °C tidlig morgen og 27,9 °C om eftermiddagen.

Selvom vinteren er snublende nær i Chile, så målte man temperaturer på over 35 °C. Det samme gjorde sig gældende i Namibia og Sydafrika, hvor termometret kom op over 37 °C. Den højeste temperatur i verden i 2023 lød på 48,5 °C, der blev målt i Jacobabad i Pakistan.

Af vejrfænomener i maj 2023 kan desuden nævnes adskillige varmerekorder i Kina og Japan, hedebølge i Centralamerika (over 39 °C), cyklon i Myanmar og Bangladesh og oversvømmelser i Italien og Somalia.

Top 10-skema for maj 2023

Klik for stort billedeSkriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *