Se vejret i hele verden og de varmeste og koldeste steder lige nu. Bliv inspireret af vores top 10 over seværdigheder på danskernes foretrukne rejsemål med aktuelt vejr og skema for nedbør og temperatur

Vejret i august 2023 – et overblik

Siden er sidst opdateret 30/11/2023 by Vejrlab

August 2023 blev endnu en begivenhedsrig vejrmåned. I Danmark fortsatte det dårlige vejr i juli ind i den sidste sommermåned med store regnmængder kulminerende med den heftige storm fra 6.-9. august.

Herefter stod den på typisk dansk sommervejr – dvs. byger, vekslende skydække og temmelig moderate temperaturer. Der var en håndfuld glimrende dage med masser af sol, men ingen deciderede stranddage.

Det voldsomme vejr i begyndelsen af måneden ramte også Norge og Sverige med store mængder regn. Især i Norge også ødelæggende oversvømmelser. Så var vejret helt anderledes i Finland, der samtidig slog flere varmerekorder med temperaturer over 33 °C..

Ude i Europa var der igen fra øst til vest voldsom varme med over 45 °C i både Spanien og Tyrkiet. Der blev målt 44,4 °C i Salindres i Frankrig, og det er ny augustrekord for landet. Samme hedebølge gav også næsten 40 °C i Geneve i Schweiz.

Bemærkelsesværdigt var det også, at nogenlunde samme område på Sardinien, der i juli målte 48 °C havde et par iskolde morgener, hvor temperaturen lå tæt på frysepunktet. Sidst i august bredte der sig en varmebølge over Balkan, hvor både Serbien og Albanien havde over 40 °C.

Den højeste temperatur i Europa i august 2023 skal vi til Tyrkiet for at finde. Den østlige del af landet ved grænsen til Syrien havde ekstremt varmt vejr. Hele 48,6 °C blev der målt i Cizre, og det er samtidig ny augustrekord for landet.

Koldest i Europa i august 2023 var det på Jungfraujoch i Schweiz, hvor der midt på måneden blev målt -9,9 °C.

Afbudsrejser – rejs fra Billund, Aalborg eller København >

Igen i august havde Kanarieøerne i perioder usædvanligt varmt vejr. Den varme vind fra Sahara, calimaen, kom forbi og det gav ekstremt høje temperaturer. Især nattemperaturerne var bemærkelsesværdige: I La Aldea de San Nicholas på Gran Canaria målte man 41,9 °C lige efter midnat og i Vallehermoso på La Gomera 39,2 °C.

Samme varmebølge betød også, at man i Agadir i Marokko kunne måle den højeste augusttemperatur i Afrika nogensinde. 50,2 °C røg termometret op på.

August 2023 vil også blive husket for den historiske hedebølge i Sydamerika. Her er det vinter, men alligevel lå temperaturen mange steder over 40 °C. I Villamontes i Bolivia blev der målt 45 °C, og det er den højeste temperatur, der nogensinde er målt på den sydlige halvkugle om vinteren.

I juli var der ekstrem hedebølge i det sydvestlige USA og i august kom varmen til den sydøstlige del af landet. I Miami blev der målt 45,5 °C, og det er ny varmerekord for byen.

Ingen slår dog Japan, når det gælder hedebølge. Hele august fortsatte det ekstremt varme vejr i dele af landet – hedebølgen har nu varet flere måneder med temperaturer over 35 °C.

Den højeste temperatur i verden i august 2023 blev målt i Khanaqin i Irak. 52,5 °C kom termometret op på. Det var samme varmebølge, der gav de rekordhøje temperaturer i Tyrkiet.

Af andre vejrmæssige begivenheder kan nævnes rekordvarme i Caribien, orkan i Florida, oversvømmelser i Slovenien, tyfoner i Japan og Kina og naturbrande i bl.a. Canada, Portugal og Grækenland.

Top 10-skema for august 2023

Klik for stort billedeSkriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *